Go to Top

Ja, Zinin!

Op 26 april hadden we de try-out van Zinin.
Zinin? Ja, Zinin. Het idee lag al een tijdje te sudderen en te rijpen en we pakken het nu met veel plezier op.

Met ‘we’ bedoel ik Froukje en ik. Froukje Davidse en ik leerden elkaar kennen toen we werkten aan het project Eetcafé van Ontmoeting. Zij als pastoraal medewerker bij een zorginstelling en ik als trekker van het project vanuit De Ontmoeting in Bennekom. Het Eetcafé van Ontmoeting is een plek waar ouderen en minder ouderen samen een broodje eten en praten over de vragen van het leven. Hoe word je goed oud? Wat laat je na? Hoe breng je zin in je bestaan?
Iedere keer een vol huis. Iedere keer mooie en echte gesprekken.

Wij leerden uit deze gesprekken dat de manier waarop je ‘oud zijn’ ervaart, onder meer te maken heeft met de keuzes die je veel eerder in je leven maakt. En we ontdekten in ons enthousiasme voor dit project onze gemeenschappelijke ikigai, het Japanse woord voor ons Nederlandse ‘waar kom jij je bed voor uit?’.

En dat leidde dus tot Zinin, een initiatief waarbij we voor individuen en teams de gelegenheid willen creëren om samen met anderen antwoord op deze vraag te zoeken en om ruimte te maken voor eigen, misschien andere, keuzes.

Bertine was bij de try-out en verwoordt het als volgt:

Zinin en waarom ik er zo enthousiast over ben
van Bertine van den Oever

“Misschien ken je dat wel, eindeloos praten en nadenken over allerlei activiteiten en bezigheden of gewoon heel druk in de weer zijn met van alles en nog wat privé en in je werk. Nou in ieder geval beschrijft het aardig hoe ik in het leven sta. Druk met nuttige en betekenisvolle activiteiten.
Toch knaagde er al enige tijd iets in mij. Waarom doe ik de dingen die ik doe? Zit ik wel op het goede spoor? Er zijn ook zo veel andere mooie dingen om te doen? Waarom geef ik juist de tijd aan dat waar ik nu zoveel tijd aan besteed? Waar verdien ik mijn geld mee en wat doe ik als vrijwilliger?

In pak-hem-beet een dikke twee uur tijd kreeg ik inzicht door de werkvormen en begeleiding van Lia en Froukje. Ik vind het nog steeds verbazend als ik eraan terugdenk, hoe ik met een paar opdrachten zo dicht bij mijn kern kwam. Ontdekken wat me energie geeft, wat me definieert.

Vervolgens de uitdaging om na te gaan hoe ik dit kan integreren in mijn praktijk, waardoor ik in mijn huidige werk ook meer in verbinding sta met dat wat ik graag doe en belangrijk vind. Ondertussen ben ik ook aan het verkennen hoe ik dit op andere manieren vorm kan geven in mijn leven.

Niet dat van alles nu allemaal direct vlekkeloos verloopt, maar alleen al het serieus nemen van deze zingevingsvraag stimuleert mij om door te gaan en op verkenningstocht te zijn en verschillende dingen uit te proberen. En het geeft ondertussen weer meer betekenis aan mijn huidige betaalde baan.

En trouwens, in mijn eigen werk als coach stel ik nu ook meer de zingevingsvraag en dit helpt om sneller bij de kern te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *