Go to Top

De Elzenkamp

In juli heb ik mezelf een weekje werken op De Elzenkamp cadeau gedaan. De Elzenkamp is de biologische tuinderij van Else en Arjen in Voorthuizen. Vanwege mijn interesse in eetbaar groen wilde ik graag zien hoe Else en Arjen hun tuinderij runnen, weten wie er nu op zo’n tuinderij afkomen als klant en werkers en ervaren hoe het voelt om de hele dag buiten te werken.
En wat denk je? De Elzenkamp blijkt een geweldig mooi voorbeeld van inclusief werken! Een bonus!

Wat maakt De Elzenkamp voor mij nou een voorbeeld van inclusief werken?

Wat direct opvalt, is de manier waarop Else en Arjen de werkers ‘selecteren’. Ze selecteren namelijk niet. Of, nou ja, toch wel, maar niet op kennis en kunde. Als je bij De Elzenkamp wilt komen werken, zoals ik, vragen ze maar één ding: heb je er zin in? Zo ja, dan ben je van harte welkom en leren ze je alles wat nodig is. Zo nee, dan hebben ze liever dat je weer gaat. Verder geen vragen. Ze zijn wel geïnteresseerd in wie je bent en waarom je wilt komen, maar het maakt hen niet uit wat je verhaal precies is. Heb je er zin in? Dat is alles.

Bijzondere werksfeer

En verhalen zijn er op De Elzenkamp veel. Iedereen die daar werkt heeft een reden om daar te zijn. Die verhalen worden zonder dat er enige druk is gedeeld met elkaar. Zo hoor je terwijl je met elkaar de bonen plukt of het spruitenbed wiedt steeds een stukje van een levensverhaal. Het zijn soms pittige verhalen, maar het wordt geen zware kost. Eerder het tegenovergestelde, het levert een bijzonder prettige werksfeer op. Woorden als persoonlijke ontwikkelplannen, leerdoelen en feedback geven heb ik daar niet gehoord…

A way of life

Deze manier van selecteren betekent voor Else en Arjen dat het elke dag toch wel een verrassing is wie er komen werken. Dat vraagt een behoorlijke mate van flexibiliteit. Een planning loopt weleens in de soep. Dan wordt een deel van de tuin die dag toch niet gewied. Pijnlijk, dat wel, maar zo is dat dan. Of er kan die dag juist een extra klus opgepakt worden. Even schakelen en dan hoera!

Else en Arjen kiezen bewust voor deze werkwijze. Zo willen zij werken en leven. Het is duidelijk dat het iedereen goed doet. Mij ook!

Dank aan Else en Arjen en de collega’s waar ik mee werkte voor de fijne en leerzame week. En tot ziens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *